péntek, május 24, 2019
   
Text Size

Meritum alkusz hírek

ERŐSÖDIK A PESSZIMIZMUS A NYUGDÍJJAL KAPCSOLATBAN

Egyre negatívabban látják az emberek nyugdíjba vonulásuk feltételeit: az UNION Biztosító által két éve feltett, majd idén megismételt kérdésekre adott válaszok alapján egyre kisebb összegű nyugdíjra számítanak a megkérdezettek. A többség 68 éves nyugdíjkorhatárt jósol, a 25 év alattiak átlagosan 72 évvel kalkulálnak. Azok, akik nyugdíj-előtakarékoskodnak, általában havonta 5-20 000 forint közötti összeget szánnak nyugdíjcélú megtakarításra.

2013-ban a válaszadók átlagosan fizetésük 63 százalékára taksálták a jövőbeli nyugdíjuk mértékét. Idén ez az arány 55 százalékra csökkent, vagyis a lakosság érezhetően borúlátóbbá vált az időskori nyugellátással kapcsolatban. A válaszadók ötöde szerint a nyugdíj mértéke a 40 százalékot sem fogja elérni. A fiatalok jóval kevésbé számítanak már az állami gondoskodásra: a 35 évnél fiatalabb korosztály szerint ez az arány éppen hogy átlépi az 50 százalékos szintet.

A nyugdíjba vonulás idején érvényes nyugdíjkorhatárt a megkérdezettek átlagosan 68 évre teszik. Mivel a korhatár fokozatos növekedésére számít szinte mindenki, érthető módon a fiatalabbak (a 25-34 éves korosztályba tartozók) számolnak magasabb nyugdíjkorhatárral: átlagosan 72 évvel.


Noha a felmérés szerint a lakosság 85 százaléka azt gondolja, hogy jövőbeli nyugdíja nem lesz elég a megélhetésre, a megkérdezettek 37 százaléka jelenleg egyáltalán nem tud félretenni a nyugdíjas éveire. Azok, akik ilyen céllal félretesznek, általában havonta 5-20 000 forint közötti összeget szánnak a nyugdíjcélú megtakarításokra.

A nyugdíjra való felkészülésben előkelő helyen szerepelnek a kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítások (nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ). A megkérdezettek 37 százaléka választott ilyen formájú megtakarítást, 27 százalék valamilyen más pénzbeli megtakarítást (bank, egyéb biztosítós) preferál, de más öngondoskodási formák (ingatlan, értékes vagyontárgy, stb.) is előfordulnak a választott lehetőségek között.


„Bár a felmérés adatai szerint a nyugdíj-előtakarékossági formák viszonylag népszerűek, még mindig alultájékozottak az emberek velük kapcsolatban.– hívja fel a figyelmet Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója. – A megkérdezetteknek csupán 20 százaléka tudta azt, hogy a nyugdíjbiztosításokba fizetett összegek után adójóváírás vehető igénybe. Ezért fontos azt is hangsúlyozni, hogy aki az idei évre járó adójóváírással is élni akar, annak feltétlenül az idei év végéig meg kell kötnie nyugdíjbiztosítási szerződését.”

 

TOVÁBB NŐTTEK A LAKOSSÁGI BEFEKTETÉSEK

Idén is jó évet zár a megtakarítási piac, a lakossági befektetések tovább növekedtek. Az alacsony kamatkörnyezetben a befektetési eszközök átrendeződése is folytatódott, és a megtakarításokat leginkább kötvényekben és befektetési alapokban helyezték el.

A növekedés leginkább a kötvényeknél – ezen belül is főként az állampapíroknál – és a befektetési alapoknál csapódott le, ami a megtakarítók előnyére erősítette a versenyhelyzetet a piacon. Az alapkezelők olyan új termékekkel jöttek ki, mint az EHO-mentes állampapír alapok, vagy az árfolyamvédelmet nyújtó vegyes alapok. Emellett bővült a termékekhez kapcsolódó szolgáltatások köre is, így például számos befektetési alap már a futamidő alatt is több alkalommal fizet a megtakarítók számára, miközben a szakértői tanácsadásra, a portfólió-építési és adóoptimalizálási javaslatokra is egyre inkább igényt tartanak az ügyfelek – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A befektetési alapok legfőbb vetélytársa, a lakossági állampapírok esetében elsősorban a prémium árazás és a legnagyobb disztribúciós hálózat jelentett kedvező feltételeket a megtakarítók számára – tette hozzá a szakember.


A fő trend, azaz a lakossági megtakarítások bővülése 2016-ban is folytatódhat, amit a növekvő jövedelemszint és a hitelterhek fokozatos csökkenése támogat. „Ami a befektetési alap piacot illeti, arra számítunk, hogy az MNB szándékai szerint jövőre is fennmaradó alacsony kamatkörnyezet fenntartja a befektetési alapok iránti keresletet, miközben a lakossági állampapírok is folyamatos versenyt támasztanak” – tájékoztatott Horváth István.

A megtakarítók viselkedése szempontjából a pénzügyi tudatosság erősödése lehet a jellemző irány. A tbsz már most „beláthatóvá” teszi sok megtakarítónak a 3-5 éves időtávot, emellett azonban az adóoptimalizálás és a befektetési szakértők által aktívan kezelt alapok iránti erősödő igény is megfigyelhető a hazai megtakarítók körében. „A lakossági befektetők pénzügyi tájékozottságát és tudatosságát támogatja majd a pénzügyi eszközökre vonatkozó európai uniós MiFID irányelv 2017-től életbelépő módosítása (MiFID 2) is, amely az eddigieknél is részletesebb tájékoztatást ír elő a szolgáltatók részére” – hangsúlyozta ki a szakember.

   

Hasznos információk az életbiztosításokról

Hasznos információk az életbiztosításokról

Biztosítási szerződésnél az esetleges kockázatok megfelelő értelmezéséhez az alapvető fogalmakkal is tisztában kell lenni. A Groupama Garancia szakértői által összeállított kisszótár segíthet az életbiztosítási termékek közötti eligazodásban.

Mit is hívunk pontosan életbiztosításnak?
Életbiztosítások esetén a szerződő és a biztosító biztosítási szerződést köt, mely során a szerződő díjfizetése ellenében valamilyen, a biztosított életével kapcsolatos esemény bekövetkezte esetén a biztosító szolgáltatást (bizonyos összeget kifizet) nyújt.

Az életbiztosítás esetében alapvetően kétféle biztosítási esemény fordulhat elő:

 • a biztosított halála,
 • a biztosított életben léte adott időpontban.

Klasszikus életbiztosítás
A megtakarítási életbiztosítási igény jellemzően két meghatározó életszakaszban szokott felmerülni. A fiatalok esetében a befektetés jellegű megtakarítás általában lakás vásárlására, vagy pedig a családalapítás megkönnyítésére szolgál, míg az idősebbek inkább a nyugdíjas éveiket szeretnék biztosítani, félretenni.

A klasszikus életbiztosításokkal magas szintű életbiztosítási védelmet teremthetünk, miközben megtakarításainkat is biztos kezekben tudhatjuk anélkül, hogy befektetési döntéseket kellene hoznunk.

Kockázati életbiztosítás
A klasszikus életbiztosítás egyik altípusa a kockázati életbiztosítási forma, amely hatékonyan enyhítheti egy halállal járó váratlan esemény, súlyos anyagi következményeit. Egyedi igények szerint alakítható, így adott esetben akár hitelfedezeti életbiztosításként is megköthető, vagyis a hiteltörlesztés időszakában fellépő, nem várt anyagi nehézségekre is felkészülhetünk vele. Számos egyéb kiegészítő biztosítás is köthető mellé, mellyel magasabb szintű, komplex biztosítási védelem alakítható ki.

Unit – linked életbiztosítás
Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, ahol a befizetett díjakat a biztosító az ügyfél által meghatározott eszközalapokba helyezi el. Bár azt is megválaszthatjuk, hogy hány évre szeretnénk lekötni megtakarításunkat, a legtöbben nem veszik figyelembe, hogy a megkötött unit-linked életbiztosítások, bár tartamuk rugalmasan választható, legtöbbször hosszú időszakra szólnak, és ha a tartam lejárata előtt szeretné valaki kivenni a befektetett összeget, akkor azt általában visszavásárlási veszteséggel teheti meg. Így csak a végső esetben szüntessük meg a lejárati dátum előtt életbiztosítási szerződésünket.

Abszolút hozam
Az abszolút hozamú alapok sikerének a titka, hogy mind emelkedő, mind csökkenő piaci környezetben pozitív hozamra törekednek. Az ilyen alapok nem egy megadott referenciaindexet (benchmark) követnek, így sem a részvénypiacok pozitív, sem a negatív teljesítményéből nem részesednek, a hozam az alapkezelő szakértelmétől, döntéseitől függ. A jól megválasztott stratégia és a helyes időzítés révén a legjobb alapok – bár számottevő kockázat mellett – hosszabb, 3-5 éves időtávon jelentősen képesek felülteljesíteni a kockázatmentesnek tekintett rövid lejáratú állampapír hozamokat. Az abszolút hozamú alapok ezért legalább 3-5 éves befektetési időtávra ajánlottak, számottevő kockázatú összetett pénzügyi termékek.

Indexalap
Olyan befektetési alap, amely portfóliójának összetétele az alap működése során megegyezik valamely előre megválasztott piaci index (például: BUX, MAX) összetételével. Az alap lényege, hogy a potenciális befektetők pontosan a meghatározott piac teljesítményéből részesülhetnek, az alap hozama megegyezik az index hozamával..

Kötvényindex
A kötvényindexek egy adott referencia kötvényportfolió (pl. 1 éven túli lejáratú magyar államkötvények) teljesítményét képezik le. A kötvények hozama az időarányos kamatból és a kötvények árfolyamváltozásából tevődik össze. A kötvények árfolyama a piacon elvárt hozamszinttel ellentétes irányba mozog, tehát csökkenő hozamszintek esetén a kötvényindex hozama meghaladja a kötvények kamatszintjét.

   

Jól teljesített az Allianz

Jól teljesített Közép-Kelet-Európában az Allianz

 

Az Allianz a közép-kelet-európai (KKE) régióban 2013-ben meggyőző eredményt ért el. A tartósan nehéz környezetnek köszönhetően a 3,5 milliárd eurós teljes díjbevétel 4,6 százalékkal alulmaradt az előző évi 3,7 milliárd euróhoz képest.

A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág, valamint a vagyonkezelési és nyugdíjpénztári üzletág jó teljesítménye nem volt elegendő a díjbevételek élet- és egészségbiztosítási üzletágnál regisztrált visszaesésének ellentételezésére. Erre az ágazatra hatással volt a Lengyelországban bevezetett korlátozó szabályozás, ami a helyi megtakarítási betétek díjbevételeinek megszűnését eredményezte. A 252 millió eurós működési eredmény 13,4 százalékos visszaesést jelent. Ez főként az orosz piacon a gépjárműkárok növekvő költségeinek következménye.

„Figyelembe véve a kiegyenlítetlen gazdasági környezetet és a KKE-piacok némelyikében a változó politikai közeget, leányvállalataink többsége a várakozásainknak megfelelő eredménnyel zárta az évet. Társaságunk számára a legfontosabb, hogy üzleti alaptevékenységünk stabilan teljesítsen” – mondta Manuel Bauer, az Allianz SE növekedési piacokért felelős igazgatósági tagja.

A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág továbbra is jól teljesít

2013-ban a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág bruttó díjbevételei a KKE-régióban 2477 millió eurót tettek ki, szemben a 2012-ben elszámolt 2393 millió eurós díjbevétellel. Ez 3,5 százalékos (a belső növekedési rátát illetően 6,3 százalékos) növekedésnek felel meg.

A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág növekedésének hátterében Oroszország áll, ahol a díjbevételek 130 millió euróval, azaz 19,2 százalékkal (belső szinten 26,4 százalékkal) nőttek, elsősorban a gépjármű-, a baleset- és az egészségbiztosítás területén. Ez a növekedés messze meghaladta az ipari vagyon- és gépjármű-biztosítások ágazatában Magyarországon tapasztalt visszaesést és a szlovákiai gépjármű-biztosítások volumenének csökkenését, ami a szelektív biztosításkötésre és a kedvezőtlen piaci feltételekre vezethető vissza.

A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredménye a KKE-régióban 127 millió euró volt; ez a 25,7 százalékos (belső szinten 20,7 százalékos) csökkenést jelentő kedvezőtlen fejlemény zömében az orosz piacon a gépjárműkárok növekvő költségeire vezethető vissza. A 2013-as kombinált hányad az előző évi 96,9 százalékot követően 99,5 százalékon állt.

„A KKE-régió legtöbb piaca a telítettség állapota felé közelít, a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban elért idei eredményeinkben pedig ez az állapot tetten érhető. Így további üzleti tevékenységeink során a hangsúly a fejlett piacokhoz hasonlóan az alábbiakra helyeződik: szigorú biztosítási fegyelem, a működési hatékonyság növelése és az ügyfélkiszolgálás színvonalának továbbjavítása” – emelte ki Manuel Bauer.

Az élet- és egészségbiztosítási üzletág helyzete stabil, a lengyelországi szabályozói környezetben bekövetkezett változások hatásai azonban nem kerülték el

Az élet- és egészségbiztosítási üzletág 2013-as díjbevételei 913 millió euróra csökkentek az előző évi 1176 millió euróhoz képest; ez 22,4 százalékos (belső szinten 21,0 százalékos) visszaesést jelent. A díjbevételek alakulása nagyrészt a lengyelországi szabályozás 2013 eleji változásának köszönhető, melynek következtében 210 millió euróval csökkent a megtakarítási betétek üzletága, amit részben ellensúlyozott az egyszeri díjas, befektetési termékek sikeres magyarországi kampánya.

A 2013-as működési eredmény stabilan 78 millió eurót ért el a 2012 azonos időszakában elkönyvelt 79 millió euróval szemben.

„Minden piacon fennáll a szabályozás változásaiból eredő kockázat, így bár a lengyelországi fejlemény nem mondható szerencsésnek, emlékeztet arra, hogy fontos a piacok és a termékcsoportok diverzifikálása” – mondta Manuel Bauer. „Az élet- és egészségbiztosítási üzletág teljesítménye összességében stabilnak mondható.”

Bővülő állandó ügyfélkör a nyugdíjpénztári és vagyonkezelési üzletágban

Az Allianz további növekedést könyvelt el a nyugdíjpénztári üzletágban a KKE-régióban, ahol a vállalat kellőképp diverzifikálta hét piacát. Az állandó ügyfelek száma 4,7 millióra emelkedett 2013-ban, míg 2012-ben a cég 4,6 millió ügyféllel rendelkezett. A kezelt vagyon a 2013-as évben a 2012. évi 8,7 milliárd euróról 12,6 százalékkal 9,8 milliárd euróra ugrott. A régió összes érintett nyugdíjpénztárában nettó beáramlás volt tapasztalható, amely hozzájárult ehhez az eredményhez. A legnagyobb nettó beáramlást Csehország, Horvátország és Románia könyvelte el.

A nyugdíjpénztári és vagyonkezelési üzletágak díjbevételei együttesen 11,3 százalékkal (belső szinten 11,9 százalékkal) 79 millió euróra növekedtek, míg ez az adat 2012-ben 71 millió euró volt. A működési eredmény növekedése elérte a 12,1 százalékot, és így 37 millió eurót tett ki. Az előző évben elért 53,0 százalékos költség-bevétel arány 2013 során stabilan 52,9 százalékon maradt.

„Nyugdíjpénztári és vagyonkezelési üzletágunk figyelemre méltó teljesítménye rendkívül bíztató. Az összességében kiemelkedő növekedés az általunk kínált termékek és szolgáltatások vonzerejét tanúsítja. A biztosítási piac 2013-ban egyébként nehézségekkel küzdő közegében ez az üzletág jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a díjbevételt és a működési eredményt illetően egyaránt kétszámjegyű növekedést tudtunk elérni” – mondta Manuel Bauer.

Allianz Hungária- megőrizte piacvezető pozícióját

Az Allianz Hungária bruttó díjbevétele 2013-ban 128,45 milliárd forintot tett ki az előző év 132,01milliárd forintos díjbevételéhez képest, működési eredménye 8,74 milliárd forintról 10,45 milliárd forintra növekedett. „A 2013-ban a gazdasági kilátásokban tapasztalható kismértékű, de nem számottevő javulás ellenére, továbbra is változékony gazdasági klímával és kihívásokkal teli piaci körülményekkel kellett szembenéznie a biztosítási szektornak. Ennek ellenére a tudatos és szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően nyereséges évet zártunk, továbbra is stabil tőkehelyzettel és megfelelő tartalékokkal rendelkezünk, és sikerült megőrizni piacvezető pozíciónkat” - emelte ki Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az Allianz Hungária nem-életbiztosítási üzletágának díjbevétele 2013-ban 79,6 milliárd forintra csökkent az előző évi 89,11 milliárd forintjához képest, működési eredménye pedig 7,91 milliárd forintot tett ki. A Mabisz által közzétett adatok szerint 21,2 százalékkal továbbra is őrzi első helyét a nem-életbiztosítások területén piaci részesedése alapján.

A legnagyobb állománnyal rendelkező Allianz kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) és a casco üzletágakban folytatódó díjbevétel-csökkenése a piaci trendeket tükrözi. A gazdasági környezetben tapasztalható enyhe élénkülés következtében emelkedett a kárgyakoriság a motor üzletágak esetében, emellett néhány magas kárhányadú casco és kgfb flotta átmenetileg negatív hatással volt a kárráfordításra. Mindezek ellenére az Allianz továbbra is őrzi vezető pozícióját a kgfb piacon, részesedése 25,9 százalék, mely az utolsó negyedévben növekedésbe fordult. Az országos gépjárműpark folyamatos öregedésére való válaszul, az Allianz kifejezetten a használt autós célcsoport számára elindította az Allianz Casco Light terméket, amely megszokott minőségben nyújt megoldást azok számára, akiknél az ár a meghatározó szempont, mégis biztonságban akarják tudni autójukat lopás, törés és elemi károk esetén.

A lakossági vagyon ágazat területén enyhe díjbevétel-növekedést ért el a társaság az előző év azonos időszakához képest. Bár természeti katasztrófák tekintetében a 2013-as év viszonylag szerencsésnek mondható, néhány jelentősebb természeti kár (hónyomás, földrengés, viharok, árvíz) előfordult, mely rányomta bélyegét a lakossági vagyon ágazati technikai eredményére. A jelentős mennyiségű, több mint 150 000 darab bejelentett kár ellenére, a tömegkárok gyors rendezésére kifejlesztett Synaptel okostelefonos alkalmazás használatával az Allianz Hungária a bejelentéstől számítva átlagosan három nap alatt rendezte ügyfeleinek természeti kárait. Az elmúlt években az Allianz oly módon alakította ki otthonbiztosítási termékpalettáját, hogy mára minden célcsoportra egy-egy átlátható, rugalmasan variálható csomaggal rendelkezik, és az ügyfelek kedvükre válogathatnak igényeik és anyagi lehetőségeik szerint.

Az Allianz Hungária vállalati üzletágban ki kell emelni a mezőgazdasági ágazat teljesítményét, a növekedés fő motorjának 2012-höz hasonlóan továbbra is a támogatott növénybiztosítás bizonyult. A teljes vállalati üzletág díjbevételét azonban negatívan befolyásolta, hogy néhány nagy díjvolumenű szerződés kikerült a társaság kezeléséből.

Az Allianz Hungária Zrt. élet- és egészségbiztosítási üzletágának 49,85 milliárd forintos díjbevétele 14 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, működési eredménye pedig 2,54 milliárd forintot tett ki 2013-ban.

Az egyszeri díjas életbiztosítások piacán növekedés volt tapasztalható, ennek megfelelően az Allianz élet- és egészségbiztosítási üzletágának jelentős díjbevétel-növekedése is többek között annak köszönhető, hogy az egyszeri díjas életbiztosítások eladására irányuló kampány sikere felülmúlta az előző évit. Mindemellett a rendszeres díjas életbiztosítási piac zsugorodásának ellenére, az Allianz ezen a területen is növekedést ért el.

Az élet üzletágban továbbra is a korábbi termékpaletta értékesítése adta a bázist, ezen belül változatlanul a befektetéssel egybekötött életbiztosítások dominálnak, ezek a típusú biztosítások tették ki az új szerzések túlnyomó részét. A társaság felkészülten várta a 2014. január 1-jétől életbe lépő új jogszabályokat, miszerint a nyugdíjbiztosításokra adókedvezmény vehető igénybe. Ez a változás várhatóan megnöveli a lakosság hosszú távú öngondoskodási hajlandóságát.

 

   

TAVASSZAL TÖBB A KÁTYÚKÁR

AUTÓSOK FIGYELEM: TAVASSZAL TÖBB A KÁTYÚKÁR!

 

Egyre több kátyúval találkozhatnak az autósok az utakon, miután az enyhe és a fagyos időszakok váltakozása alaposan megrongálja a sokszor eleve gyenge minőségű aszfaltot. A károkat érdemes alaposan dokumentálni, mert az utak kezelői a kárigények 40-50 százalékát elutasítják, melyek akár több százezer forintra is rúghatnak – figyelmeztet az Fbamsz.

Érdemes alaposan dokumentálnia az autósnak, ha belefut egy kátyúba - hangsúlyozta Cselovszki Zsolt, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége gépjárműszekciójának elnöke a Népszavának. Az út kezelője ugyanis csak abban az esetben fizeti ki a keletkezett kárt, ha a járművezető bizonyítani tudja, hogy hol, hogyan és milyen mértékben sérült meg kocsija az úthiba miatt.

Emiatt érdemes lefényképezni az esetet, lehetőleg úgy, hogy valamilyen tárgyat, például egy gyufásdobozt, vagy egy tollat helyezzünk a gödör mellé, hogy annak méretére következtetni lehessen a felvételből. Emellett a fotót úgy célszerű elkészíteni, hogy beazonosítható legyen a hibás útszakasz. Komolyabb kár esetén pedig ragaszkodjunk a rendőri jegyzőkönyvhöz, illetve a helyszínen tartózkodók közül próbáljunk tanúkat szerezni. Ezt követően mihamarabb keressük meg a kárigényünkkel az útszakasz kezelőjét. Lakott területen belül az adott település önkormányzata az illetékes, a településen kívül eső útrészek pedig a Magyar Közút Zrt.-hez tartoznak.

Tapasztalatok szerint nehéz érvényesíteni az adott útszakasz kezelőjénél a kártérítési igényeket. Általában a beérkező kárigények 40-50 százalékát elutasítják valamilyen indokkal. Sokszor arra hivatkoznak, hogy az autós gyorsabban ment, mint az adott útrészen engedélyezett, de az is gyakori kifogás, hogy az úthibát a táblával jelezték, s a sofőr figyelmetlenül vezetett. Nem ritkán pedig az okozza a problémát, hogy a tulaj csak hazaérkezésekor fedezi fel, hogy kárt okozott az autójában az úton váratlanul érzékelt "zökkenő". Az ilyen esetekben pedig már nehéz megszerezni a kártérítést.

Ma már több cég, viszonylag elfogadható áron, évi néhány ezer forintért kínál önálló kátyúbiztosítást. Előnye: a biztosító kifizeti az autós kárát, és a számlát utólag rendezi el felelős szervvel. A bizonyíthatóság azonban a biztosító felé is fontos követelmény. A kátyúbiztosítás önállóan is köthető már, de több biztosító kátyú- és defektbiztosítási szolgáltatását a kötelező biztosítás kiegészítő elemeként, kedvezményesen biztosítja.

Fontos kiemelni, mert sokan nem gondolnak rá - tette hozzá a szakértő -, hogy a casco nem helyettesíti a kátyúbiztosítást, mivel a kátyúkárok összege általában az önrészhez hasonló mértékű, ami egy átlagos casco esetében százezer forint körüli összeg.

A gumiszakadások alkalmával - mivel az abroncsokat párban kell cserélni - akár 80 ezer forint is lehet az autós kára. Ám akadt olyan eset is, amikor a futómű és a karosszéria súlyos sérülése miatt a tulajnak csaknem félmillió forintjába került az, hogy belefutott egy kátyúba.

   

4. oldal / 5

 

Ügyfélfogadás:

 • Hátfő: 10:00-16:00
 • Kedd: 10:00-16:00
 • Szerda:  10:00-15:30
 • Csütörtök:  10:00-16:00
 • Péntek:  10:00-13:30
 • Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

Meritum Biztosítási Alkusz Kft.:

 • Székhely-Telephely: 1095, Budapest Meter u. 48-52. Bejárat az utca front felől!
 • Telefon: 06-1/219-5182, 06-1/219-8153
 • E-mail cím: info (kukac) meritumalkusz.hu
 • Web cím: www.meritumalkusz.hu
 • Időpont foglalás: Hétfőtől-Péntekig: 10.00 - 12.00-ig.

Login Form